Sorokimalainen - Bombus soroeensis
Lajiryhmä: Mantukimalaisen kaltaiset

Sorokimalainen esiintyy eteläisessä Lapissa. Se kuuluu ryhmään mantukimalaisen kaltaiset. Lyhytkielisenä lajina se etsii ravintoa esim. mustikan ja puolukan kukista. Kesällä työläiset ja koiraat etsivät ravintoa kellokasvien,kanervien, maitohorsman ja kultapiiskun kukilta. Se esiintyy monenlaisissa elinympäristöissä, kuten kedoilla, niityillä puutarhoissa ja hakkuuaukeilla.

Lajin etuselkä on keltainen, samoin takaruumiin poikkivyö. Mustan takaruumiin kärki on valkoinen. Kuningattaren hyvä tuntomerkki on takaruumiin keltaisen poikkivyön katkoisuus. Usein näkyvissä on vain poikkivyön keltaiset päät. Toisinaan poikkivyö on vain kaventunut keskikohdaltaan. Työläisillä ja koirailla poikkivyö on kuitenkin ehjä, vaikka sen karvoitus on harvempaa ja läpikuultavampaa, ja niiden erottaminen muista ryhmän lajeista on haastavaa.

Lajin kuuluessa ryhmään mantukimalaisen kaltaiset, johon kuuluvat Lapin alueella lähinnä kangas-, mantu-, pitkäsiipi- ja sorokimalainen, sen erottaminen toisistaan maastossa on hankalaa ja määritys jäänee silloin ryhmätasolle.

Pituus: Kuningatar 14-18 mm, työläinen 10-14 mm ja koiras 12-14 mm.

Lisää tietoa LAJI.FI -portaalissa:
https://laji.fi/taxon/MX.204722
OHJE:
  • Zoomaa kuvaa pitämällä hiiren vasenta näppäintä koko ajan pohjassa kuvan päällä.
  • Klikkaamalla "Suurenna kuva" -tekstiä avautuu kuva suurempana omaan ikkunaan.
Sorokimalainen kuningatar
 SPS - tunturiseurannat.fi
Sorokimalainen kuningatar
 SPS - tunturiseurannat.fi
Sorokimalainen koiras
 SPS - tunturiseurannat.fi
Havainnot Suomesta
(Suomen lajitietokeskus)